Jouw eigen Instagram GIF’s maken

Jouw eigen Instagram GIF’s maken

We kennen allemaal de social media GIF’s wel. Deze optie vind je onder andere op Instagram stories. Maar hoe leuk zou het zijn, als je hier je eigen GIF’s kan gebruiken die aansluiten bij jouw onderneming? Ons leek dat meer dan leuk en dus gingen we aan de slag.

Voordat we je uitleggen hoe je dit zelf kan doen, eerst wat meer informatie. Want wat is een GIFje? Een gif is een bewegende afbeelding. GIF is de afkorting van graphics interchange format, een grafisch bestandsindeling met pixels. GIF ondersteunt kleuren, verschillende resoluties, animatie en een transparante achtergrond. Er zijn dus heel veel mogelijkheden.

Waarom een eigen GIF gebruiken en niet een van de vele die er al zijn? Met eigen GIF’s kun je jouw merkbekendheid vergroten en je berichten net wat leuker maken en laten matchen met je gehele branding. Je kunt natuurlijk GIF’s maken in je eigen huisstijl met ‘veeg omhoog’, ‘winkel nu’, ‘nieuwe post’ en dat soort opties. Maar je kan er ook voor kiezen meer te spelen met wat jij doet of verkoopt. Denk bij een webshop bijvoorbeeld aan een je producten en bij een blog een populaire rubriek naam. Hier kun je de GIF’s vinden die we voor Hebbers gemaakt hebben.

 

HOE DOE JE DAT?

#1: word een geverifieerd merk op Giphy.
De GIF’s op Instagram worden mogelijk gemaakt door Giphy, daarom moet je daar een merk account maken om gebruik te kunnen maken van deze optie. Dit is helemaal gratis. Er zitten nog wel wat nadelen aan, want Giphy staat het niet toe dat er commercieel werk wordt toegevoegd (dus bijvoorbeeld logo’s). Zo een account maken is heel simpel… Je gaat naar Giphy, klikt op ‘Log In’ in de rechterbovenhoek. Daarna zie je onderaan een tekst met ‘We are always looking to feature new artists and brands.
Are you an artist or brand’, klik erop en kies vervolgens voor ‘Giphy for brands’. Vervolgens worden er wat gegevens gevraagd. Als je klaar bent klik je op ‘Apply Now’ en that’s it! Je aanvraagt is dan verstuurt en dan is het even afwachten.

Bij je merkaccounts op Giphy vind je ook een dashboard met allerlei statistieken over de GIF’s die je maakt, wat erg handig is om de impact van je GIF’s te meten en te zien hoe populair je GIF-stickers zijn.

#2 maak je eigen GIF’s
Eigen GIF’s maken kan op verschillende manieren, onder andere in Photoshop, met beelden die je achter elkaar plaatst of in After Effects waar je een bestand een beweging kan meegeven. Bij je ontwerp is het belangrijk om rekening te houden dat ze op een vrij klein formaat worden gedeeld en dus visueel scherp moeten zijn. Kleine tekst dingen in een plaatje zullen dus niet of nauwelijks leesbaar zijn. De grootte van het bestand moet vierkant en tussen de 500-600px zijn, in RGB kleuren.
Bij het verzinnen en maken van je eigen GIF’s is het ook slim om in gedachten te houden wat jij wilt dat andere gebruikers met de GIF’s gaan doen. Waarvoor moeten ze het gaan gebruiken? En wanneer?

Heb je hier helemaal geen kennis van? Daar helpen je we graag mee. We doen onder aan deze blog een leuk aanbod voor je of verwijzen je graag naar onze diensten!

#3 upload je GIF’s naar Giphy
Zodra je account is goedgekeurd kun je je eigen GIF’s gaan uploaden naar Giphy. Waar je op moet letten om je GIF’s ook daadwerkelijk op Instagram te zien verschijnen, is dat je ze upload als sticker en niet als normale GIF. GIF stickers worden namelijk op een transparante achtergrond gelegd.

Vergeet bij het uploaden niet om je stickers 5 tot 10 relevante tags mee te geven en daarbij is het dus ook belangrijk om je eigen merk/bedrijf als tag mee te geven zodat ze makkelijk bij elkaar te vinden zijn. De populairste zoektermen bij Giphy zijn liefde, blij, hart, dans, kat, verdrietig, hond, huilen, verjaardag, kus, feest, lol en eten.

En dan is het wachten. Je GIF’s staan helaas niet direct op Instagram, daar ging bij ons ruim een week overheen. Houd het dus goed in de gaten!

Wil jij ook graag je eigen GIF’s voor je merk of onderneming op Instagram?

Pakket Basis GIFs

• 5 basis* customized GIFs die aansluiten bij jouw onderneming
• 1 correctieronde

€ 120,-

Pakket Pro

• 5 basis customized GIFs die aansluiten bij jouw onderneming (bij ook uitgebreidere GIFs is het een meerprijs van € 30,- + een extra correctieronde)
• 1 correctieronde
• 3 templates voor insta stories (2 achtergronden + 1 sticker)

€ 200,-

Pakket GIFs +

• 5 customized GIFs die aansluiten
bij jouw onderneming
(3 basis GIFs / 2 uitgebreidere)
• 2 correctierondes

€ 150,-

Pakket Green screen

• 5 GIFs voor een green screen (opneem tijd maximaal 1 uur)

€ 300,-

Achtergrondjes
en lay-overs pakket

• 3 achtergrondjes
• 3 lay-overs
• 1 correctieronde

€ 120,-

Pakket All-in

• 5 basis customized GIFs die aansluiten bij jouw onderneming
• 2 correctierondes
• 3 templates voor insta stories (2 achtergronden + 1 sticker)
• 3 highlight afbeeldingen voor instagram

€ 250,-