Hoe maak je een child theme van de WordPress thema?

Hoe maak je een child theme van de WordPress thema?

Nu hoor ik je denken, een child theme? Wat is dat nou weer? Dat ga ik je nu uitleggen. Een child theme is eigenlijk een ‘light-versie’ van je hoofdthema, in ons geval dus van Divi. Het child theme neemt alle functionaliteiten en het design over van het hoofdthema. Waarom dan toch een child theme aanmaken voor je website?

Zoals je misschien wel weet, komt WordPress regelmatig met een update. Ook het thema die je op je website gebruikt, wordt regelmatig geüpdatet. Vaak zijn dat kleine updates om de veiligheid te garanderen, of het functioneren te optimaliseren. Maar soms zijn het ook hele grote updates.
Als je de wijzigingen in design of in functies rechtstreeks aanbrengt in je hoofdthema (parent theme) dan worden deze bij een update overschreven door de nieuwe bestanden van de update. Alle wijzigingen die je hebt aangebracht gaan dan verloren. Je zal ze weer opnieuw moeten toevoegen.

Als je de wijzigingen doorvoert in een child theme heb je die probleem niet. Het child theme wordt niet zelf geüpdatet, bestanden worden daar dus nooit overschreven. Het child theme importeert het design en de functies vanuit het hoofdthema. Als het thema een update heeft, neemt het child theme die functies dus ook over. Alleen blijven de wijzigingen die jij hebt gedaan ook bewaard. Dat scheelt je uiteindelijk een hoop werk en frustratie.

HOE MAAK JE EEN CHILD THEME?

Dat kan op verschillende manieren. Handmatig, via de ftp-server van jouw website. Of door het gebruik van een simpele plug-in. Die laatste optie is veruit het makkelijkst. Zoek in jouw WordPress dashboard onder ‘nieuwe plug-in’ naar de plug-in ‘Child Theme Configurator’ (van Lilaea Media). Installeer en activeer deze.

Navigeer nu naar ‘gereedschap’ – ‘Child themes’. Nu zie je de mogelijkheid om een child theme aan te maken. Dat werkt heel eenvoudig. De plug-in heeft automatisch je huidige thema geselecteerd. Klik op ‘analyze’, de plug-in gaat nu je parent theme analyseren. Dat duurt eventjes. Vervolgens ontvouwen zich de diverse opties die geanalyseerd zijn. Aan deze opties hoef je niks meer te veranderen. Scroll naar beneden en klik op ‘create new child theme’. Als dat plug-in daarmee klaar is navigeer je naar ‘weergave’ – ‘thema’s’. Daar zie je nu het child theme van je thema. Activeer deze om hem in gebruik te nemen. Dat is alles.

Kom je er niet uit? Stel je vraag hieronder.