Hoe maak je een child theme van de WordPress thema?

Hoe maak je een child theme van de WordPress thema?

Nu hoor ik je denken, een child theme? Wat is dat nou weer? Dat ga ik je nu uitleggen. Zoals je misschien wel weet, komt WordPress regelmatig met een update. Ook het thema die je op je website gebruikt wordt regelmatig geüpdatet. Vaak zijn dat kleine updates om de veiligheid te garanderen, of het functioneren te optimaliseren. Maar soms zijn het ook hele grote updates.

Als jij functies of CSS aan je site hebt veranderd of toegevoegd, kan het na zo’n update gebeuren dat je site er niet meer uitzag zoals hij deed. Of dat hij niet meer functioneert. Om dat te voorkomen is het handig om een child theme te maken van het thema dat je gebruikt.

Een child theme is eigenlijk een kopie van het thema dat je gebruikt. Standaard neemt je child theme alle functionaliteiten en opmaak over van het onderliggende thema. Het child theme geeft je de mogelijkheid om functies en opmaak aan je website te veranderen, zonder dat je het parent theme hoeft te veranderen.

Zou je die wijzigingen namelijk doorvoeren aan het parent theme en er komt een update, dan ben je die wijzigingen vaak kwijt. Als je die doorvoert in het child theme, blijven die bij een update behouden. Het parent theme wordt geüpdatet en de wijzigingen in het child theme blijven bewaard.

HOE MAAK JE EEN CHILD THEME?
Dat kan op verschillende manieren. Handmatig, via de ftp-server van jouw website. Of door het gebruik van een simpele plug-in. Die laatste optie is veruit het makkelijkst. Zoek in jouw WordPress dashboard onder ‘nieuwe plug-in’ naar de plug-in ‘Child Theme Configurator’ (van Lilaea Media). Installeer en activeer deze.

Navigeer nu naar ‘gereedschap’ – ‘Child themes’. Nu zie je de mogelijkheid om een child theme aan te maken. Dat werkt heel eenvoudig. De plug-in heeft automatisch je huidige thema geselecteerd. Klik op ‘analyze’, de plug-in gaat nu je parent theme analyseren. Dat duurt eventjes. Vervolgens ontvouwen zich de diverse opties die geanalyseerd zijn. Aan deze opties hoef je niks meer te veranderen. Scroll naar beneden en klik op ‘create new child theme’. Als dat plug-in daarmee klaar is navigeer je naar ‘weergave’ – ‘thema’s’. Daar zie je nu het child theme van je thema. Activeer deze om hem in gebruik te nemen. Dat is alles.

Kom je er niet uit? Stel je vraag hieronder.