De rechten van beelden

De rechten van beelden

Een mooie afbeelding maakt je artikel, flyer of kaart natuurlijk helemaal af. Maar hoe kom je aan een mooie afbeelding? Op heel veel foto’s zitten rechten en daardoor mag je deze niet gebruiken. Je kan ze natuurlijk zelf maken waardoor je zelf de rechten hebt, maar er bestaan ook heel veel stockfoto sites waar je foto’s kunt downloaden.

Natuurlijk zijn er heel veel betaalde stockfoto sites, bijvoorbeeld Shutterstock en 123rf. Hier kun je een betaald account nemen en dan mag je bijna alle beelden, voor alles gebruiken. Maar er zijn ook heel veel sites waar je gratis foto’s kunt downloaden. We delen er graag een paar met je:

www.pexels.com
Pexels is een site met allemaal rechtenvrije foto’s. Deze kan je gratis gebruiken op je site of in je producties. Meer informatie kun je hier vinden: Klik.

www.foodiesfeed.com
De naam doet het al vermoeden, maar op Foodiesfeed kun je terecht speciaal voor de mooiste food foto’s. Je hebt een groot aantal gratis foto’s, maar je kan er ook een premium abonnement afsluiten.

www.jeshoots.com
Jeshoots is een site waar je gratis foto’s en Photoshop mock-ups kan downloaden. Alles is rechtenvrij te gebruiken.

www.freepik.com
Freepik is een hele uitgebreide site met stockfoto’s, Photoshop mock-ups en vector bestanden. Je kan hier gratis gebruik van maken, maar vaak moet je dan in je eindproductie wel de auteur noemen. Je kan er ook een abonnement afsluiten, dan zijn alle rechten afgekocht.

Bij veel sites zijn er wel rechten met betrekking tot de auteursvermeldingen, lees dit dus eerst goed voordat je de foto gebruikt.

Kun je met deze sites niets? Hier vind je een lijst van 73 sites met betaalde en gratis foto’s: www.canva.com/learn/free-stock-photos/