Zelf een logo in Canva maken of door een designer laten maken?

Je gaat een eigen bedrijf beginnen en hebt inmiddels je naam verzonnen. Maar dan wil je ook een logo die past bij jou en je bedrijf. Een logo is een belangrijk onderdeel voor de uitstraling van jouw bedrijf. Je zal het zowel online als offline gebruiken. Maar ga je deze zelf in Canva maken of laat je deze maken door een vormgever?

Wat is Canva?
Canva is een gratis ontwerpprogramma waar je vanuit een sjabloon of vanuit niets, makkelijk een ontwerp kunt maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een visitekaartjes, poster, social media post, maar ook een logo. Je hebt geen technische kennis nodig want je kunt op een makkelijke manier een ontwerp in elkaar zetten. Het is gratis, maar je kunt ook upgraden voor extra lay-outs.
Er zit wel een addertje onder het gras. Je kunt je logo namelijk alleen opslaan als jpg-bestand. Een jpg-bestand heeft altijd een witte (of gekleurde) achtergrond. Je hebt dus geen transparante achtergrond, zodat je jouw logo mooi over een social media bericht kunt plakken. Wel kun je kiezen voor de betaalde versie, dan kun je je bestanden ook als png opslaan waardoor je wel een transparante achtergrond hebt. Daarnaast kun je jouw logo ook niet eindeloos vergroten, want dan zal het pixeliger/onscherper worden.

Kortom: je kunt in Canva vast en zeker hele mooie dingen maken, maar zodra je iets wilt laten drukken of uiteindelijk bijvoorbeeld een flyer door een vormgever wilt laten maken gaat het problemen opleveren. Om het te laten drukken kun je het niet op de juiste manier aanleveren (met snijtekens en afloop) en is de kans op pixels in je logo heel groot. Als je samenwerkt met een vormgever zullen ze ook om een vector bestand van je logo vragen, zodat het logo vergroot kan worden en overal overheen geplaatst kan worden. Het zal er dus niet professioneel uit zien en dat is juist wat je wel wilt met jouw bedrijf toch?

Wat is een vector bestand?
Een vector bestand is een grafisch bestand dat is opgebouwd uit allemaal losse paden. Vectoren zijn paden die bestaan uit een begin- en eindpunt met daartussen een lijn of vorm. Als je een vector bestand gaat vergroten dan wordt de afstand tussen de paden opnieuw berekend en de verhouding aangepast. Daarna worden de paden weer gevuld in de juiste kleur. Op die manier kan je een vector bestand eindeloos vergroten, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Dit in tegenstelling tot een jpg-bestand die uit punten bestaat, de zogenaamde ‘pixels’. Een jpg-bestand kan je niet eindeloos vergroten, de afbeelding wordt dan onscherp. Het werkt dus niet dat wanneer wij om een .eps bestand (vector) vragen, je de .jpg gewoon kunt vervangen voor .eps. De bestandsextensie is dan wel aangepast, maar je logo bevat nog steeds geen vectoren.’

Waarom je een logo door een designer moet laten maken en niet zelf in Canva?
• Je hebt geen vector bestand van je logo
• Je hebt creativiteit nodig, want je wilt wel dat je logo aansluit bij wat je wilt uitstralen met je bedrijf. Als je het door een designer laat maken heb je een professionele uitstraling en een goede basis voor jouw bedrijf.
• Of je verspeelt zelf uren om uit te zoeken hoe het in Canva werkt, of je betaalt een designer om dit te doen en jij kunt je focussen op waar jij goed in bent.

Wij helpen je graag met een logo die helemaal bij jou en je onderneming past. Benieuwd wat wij al voor anderen hebben gemaakt? Bekijk dan ons portfolio.